Till dig som förälder

Prata om alkohol tidigt och kontinuerligt

Att veta när du ska börja prata med ditt barn om alkohol kan vara svårt. Barns attityder till alkohol förändras i takt med att de växer upp. Därför kan det vara en god idé att samtala innan tonårstiden inträder. Ju tidigare du tar upp ämnet desto bättre. Det är också viktigt att hålla ämnet vid liv under de år som väntar. Genom att informera ditt barn om fakta kring alkohol förser du också barnet med redskap till att bemöta och påverka sina vänner i rätt riktning.

Barn är i regel medvetna om alkohol på ett tidigt stadium

Studier visar att 7-10 åringar förstår mer om alkohol och dess effekter än vad man tror. Redan i den åldern kan barn identifiera berusning och beroende och skilja mellan acceptabelt och oacceptabelt drickande. Därför är det viktigt att börja prata om alkohol på ett tidigt stadium.

Påverka ditt barns attityder gentemot alkohol

Som förälder är det ditt ansvar att sätta ramar för ditt barns kommande förhållningssätt till alkohol.

Det är heller aldrig försent att börja prata om alkohol med ditt barn. Även om alkoholdebuten redan har inträffat är det angeläget att du kan föra en öppen diskussion exempelvis om kompistryck eller att undvika risker med drickandet.

Kompistryck och alkohol

Förbered ditt barn på vad påverkan från vänner och kompisar kan betyda när det gäller alkohol. Alla tonåringar dricker inte alkohol och det finns ingen anledning till att känna press till att dricka för att passa in. Trots att påverkan från kompisarna är och blir allt starkare under dessa år kan du som förälder ändå ha ett positivt inflytande över ditt barn beteende och attityd till alkohol.