Myter om drickande

Du blir fullare när du dricker sprit än när du dricker öl

Ja, det kan du faktiskt bli. Speciellt om du dricker på fastande mage. Ju starkare en dryck är desto högre blir alkoholhalten i blodet. Men å andra sidan kan det bli tvärtom om du ätit innan. Spriten bryts lättare ned av enzymer i magsäcken, så ölen kan då faktiskt ge något högre alkoholhalt i blodet.

Öl är mindre farligt att dricka än sprit.

Det är den totala mängden alkohol du dricker under en viss period som kan göra dig beroende av alkohol, inte själva sorten. Dock kan ett spritmissbruk vara svårare att ta sig ur, enligt vissa undersökningar. Vid långsiktiga skador spelar det ingen roll vilken alkoholsort man dricker.

Blandar Systembolaget kräkmedel i spriten?

En riktig myt. Det är förbjudet enlig Livsmedelslagen och skulle dessutom vara en omöjlighet för Systembolaget då det skulle innebära att de öppnade varje flaska innan den gick ut till försäljning i butiken.

Du får lättare huvudvärk av mörk alkohol än av ljus.

Det stämmer. Mörka alkoholsorter som vin, whisky och cognac innehåller en massa olika ämnen förutom sprit och vatten. Biprodukterna som bildas vid framställningen riskerar i vissa fall att ge allergiska reaktioner. Dessa förekommer oftare i mörka alkoholsorter, vilket kan orsaka mer baksmälla än vitt vin eller ren vodka.

Du blir fullare om du blandar huvudvärkstabletter med alkohol.

Det här är en farlig myt, som inte stämmer. Varken paracetamol eller acetylsalicylsyra, ämnen som finns i de flesta huvudvärkstabletter, påverkar det centrala nervsystemet, så fullare blir man inte. Men huvudvärkstabletter och alkohol är ändå en livsfarlig kombination. Man kan få livshotande skador på levern vid en överdosering av paracetamol och acetylsalicylsyra kan ge upphov till akuta och livshotande inre blödningar om man överdoserar.

Du blir fet av alkohol.

Forskning visar att kalorier från alkohol inte gör dig lika fet som kalorier från till exempel fett eller kolhydrater. Man är inte säker på varför det är så, men en teori är att alkoholen höjer kroppstemperaturen och ett en del av kalorierna då förbränns. Om man dricker mycket alkohol ökar man sitt totala energiintag så pass mycket att man ändå går upp i vikt. Sedan så äter man ofta mer om druckit, vilket i sin tur naturligtvis påverkar vikten.

Öl ger B-vitaminer.

Det stämmer att öl innehåller vitamin B, men det är ändå ingen bra B-vitaminkälla. Alkoholen i ölen är vätskedrivande, och den hämmar ett hormon som har till uppgift att se till att vi inte kissar ut all vätska vi har i kroppen. B-vitamin är vattenlösligt och åker således med i den ökade urinmängden alkoholen orsakar. För att bryta ned alkoholen i kroppen krävs det dessutom ett B-vitamin som heter niacin, vilket alltså förbrukas när vi dricker alkohol. Slutsatsen är att mängden B-vitamin i blodet är något lägre efter några öl än före.