Ett gott omdöme klarar liv

Det är en självklarhet för de flesta att inte dricka alkohol innan man sätter sig bakom ratten. Ändå har vi i Sverige i genomsnitt ca 13 000 resor varje dag med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Det sker mer än en begravning varje vecka året runt på grund av alkohol i trafiken. Årligen skadas eller dödas 1 500-2 000 personer till följd av olyckor där föraren varit berusad. Det bästa du kan göra är att tänka efter före. Med alkohol i kroppen är du en livsfarlig bilförare.

Som chaufför är det viktigt att din syn- och reaktionsförmåga är på topp och att du kan lita på din samlade bedömningsförmåga. När du dricker alkohol är det dessa förmågor som avtar väsentligt. Redan vid en promille på mellan 0,5 och 0,8 ökar risken för trafikolycka med 6 gånger.

En god framförhållning är A och O. Planera för hur du ska komma hem från en fest i förväg. Ansvaret ligger också på dig att inte åka med någon annan som har druckit alkohol.

Alkohol påverkar människan på många sätt. Här kan du läsa om vad som händer när alkoholhalten ökar i blodet. Mer utförlig information finner du på Trafikverkets kampanjsida ”Don`t drink and drive”.