Nya rekommendationer vid amning

Sedan många år tillbaka har rekommendationen varit att ammande kvinnor bör undvika alkoholhaltiga drycker helt medan de ammar. Livsmedelsverket har nyligen kommit med nya rekommendationer och avråder nu inte helt från alkohol vid amning. Råden har tagits fram med hjälp av olika experter inom området.

Forskningen visar att det inte innebär några medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, motsvarande 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet får i sig med bröstmjölken är mycket liten och utgör inte någon hälsofara för barnet.

Rådet ska dock inte ses som en uppmaning att dricka alkohol under amningsperioden. Livsmedelsverkets budskap är att amning är bra. Man ska hellre fortsätta att amma även om man dricker ett glas vin någon gång ibland.

Att ha för strikta rekommendationer för ammande kvinnor är inte bra av flera skäl, bland annat för att vissa mammor kan sluta amma hellre än att avstå från vin under både graviditet och amning. /ev stryk/

Alkoholhalten och smaken av alkohol i mjölken är som högst cirka en timme efter konsumtionen. Efter fyra timmar är alkoholen borta. Man behöver alltså inte pumpa ut mjölk, den förnyas ständigt.

En studie av 3-5 månader gamla barn visar att alkohol i bröstmjölk förkortar perioden av aktiv sömn hos barnet under de närmaste 3,5 timmarna. Det finns också en studie som visar att barnet drack 20 procent mindre mjölk under de första fyra timmarna efter det att mamman druckit alkohol. Barnet kompenserade dock för den minskade mängden och drack mer mjölk därefter.

En annan viktig aspekt på alkohol och amning är den sociala. Som förälder behöver man tänka på hur alkohol kan påverka koncentrationsförmågan, beteendet och omdömet och hur det kan påverka hur man tar hand om ett litet spädbarn.

Barnhälsovården ger råd om föräldraskap och alkohol. Läs om andra effekter av alkohol i broschyren "Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!".